Η ΚΑΡΔΙΑ ΤΟΥ ΣΠΙΤΙΟΥ

Η ΚΑΡΔΙΑ ΤΟΥ ΣΠΙΤΙΟΥ

Δευτέρα, 25 Φεβρουαρίου 2013

ΒΟΤΑΝΑ ΓΙΑ ΓΡΙΠΗ


μιας που με επιασε η γριπη αρχισα εναγωνιως να ψαχνω πρακτικες λυσεις για το προβλημα και δεν το κρυβω οτι βρηκα μερικες πολλη καλες.... 1) Ζεματάμε λίγα φύλλα και άνθη δεντρολίβανου σ' ένα φλιτζάνι ζεστό νερό. Τα αφήνουμε δέκα λεπτά και μετά τα σουρώνουμε. 2) Ρίχνουμε φύλλα ευκαλύπτου σε νερό που βράζει. Έτσι, ο ασθενής μπορεί ν' αναπνεύσει καλύτερα. 3) Βράζουμε θυμάρι και μετά από δέκα λεπτά, το σουρώνουμε. Πίνουμε τρία φλιτζάνια τη μέρα, μετά από κάθε γεύμα. 4) Σ' ένα ποτήρι νερό βράζουμε κανέλα, το αφήνουμε είκοσι λεπτά και μετά το σουρώνουμε. Εκεί ανακατεύουμε μια κουταλιά της σούπας μέλι και το χυμό από μισό λεμόνι. Πίνουμε το έγχυμα ζεστό. 5) Μπορούμε να κάνουμε εντριβές με το χυμό που βγάζουν τα κούμαρα. 6) Βράζουμε κλαράκια κυπαρισσιού και πίνουμε τρία φλιτζάνια αφέψημα τη μέρα. 7) Ο χυμός του πορτοκαλιού επίσης προλαμβάνει τις γρίπες. 8) Μπορούμε να φάμε και ωμό σκόρδο για τη γρίπη.

Πέμπτη, 21 Φεβρουαρίου 2013

ΤΟ ΕΥΚΟΛΟΤΕΡΟ ΚΕΙΚ

Και ξαφνικα ειπα δεν φτιαχνω ενα κεικ ευκολο και γρηγορο μα πανω απο ολα παραδοσιακο... μμμ..για να δουμε... 1 φλυτσανι λαδι[αφηστε καλε το βουτυρο κατω]εγω προσωπικα δεν το προτιμω.. 1,5νεροποτηρο ζαχαρη δεν θελω ενστασης το κεικ πρεπει να ειναι γλυκο 5 αυγα[αχ να χαρειτε μην αρχισετε τα περι χολυστερηνης] 1 ποτηρι γαλα ξυσμα λεμονιου[μην το τσιγκουνευτειτε [εγω βαζω το ξυσμα απο ενα μεγαλο λεμονι] 1 μπεκιν και το αλευρι του οσο σηκωσει οπως λενε και οι παλιες βουτυρωστε την φορμα σας κατα προτιμηση δαχτυλιδι [για μια δοση] και ριξτε μεσα το υλικο στους 175 βαθμους για 3 τεταρτα περιπου... σε προθερμασμενο φουρνο ΕΓΩ ΠΡΙΝ ΛΙΓΟ ΤΟ ΕΒΓΑΛΑ ΚΑΙ ΤΟ ΞΕΦΟΡΜΑΡΑ..ΚΟΠΙΑΣΤΕ!

Τρίτη, 19 Φεβρουαρίου 2013

Κυδώνι πελτές(ή μπελτές ή στυφτό) και κυδωνόπαστο...


Μπελαλίδικο γλυκό κυρίως στο δέσιμό του...Περίπλοκη η διαδικασία παρασκευής του,αλλά σίγουρα αξίζει τον κόπο....Για τον πελτέ λοιπόν θα χρειαστείτε κυδώνια(εγώ έβαλα γύρω στα δύο κιλά),πλυμένα και καθαρισμένα από το χνούδι τους... που θα τα κόψετε στα τέσσερα και θα τα καθαρίσετε προσεκτικά έτσι ώστε στο τέλος να έχετε... σε μια κατσαρόλα κομμένες φέτες τα κυδώνια.. και σε άλλη τα φλούδια,τα κουκούτσια και τα κοτσάνια τους(όσα είναι σάπια τα αφαιρούμε)... ρίχνουμε στην κατσαρόλα με την ψίχα των κυδωνιών νερό,το διπλάσιο σε βάρος από το αρχικό βάρος των κυδωνιών(άλλοι βάζουν τόσο όσο να σκεπάζει τα κυδώνια και κατόπιν προσθέτουν κι άλλο όταν το στραγγίσουν.Πάντως εγώ έβαλα 3 κιλά νερό για τα δύο κιλά κυδώνια μου και 1 1/2 κιλό στα τσάμπουρα)και βάζω τις δύο κατσαρόλες στη φωτιά(άλλοι βάζουν τα κουκούτσια,κοτσάνια και φλούδες σε τουλπάνι και τα ρίχνουν με την ψίχα σε μια κατσαρόλα)...αφήνουμε αρκετή ώρα να βράσουν τα τσάμπουρα(αυτά έχουν όλη την πηκτίνη που θα βοηθήσει στο δέσιμο του πελτέ)και κατόπιν τα στραγγίζουμε μέσα στην κατσαρόλα όπου βράζουμε την ψίχα...πατώντας τα καλά από πάνω...συνεχίζουμε το βράσιμο της ψίχας μέχρι να μαλακώσει πολύ καλά κι όταν είναι έτοιμη στραγγίζουμε την ψίχα,κρατώντας την βέβαια γιατί με αυτή θα φτιάξουμε το κυδωνόπαστο το ζουμί της ψίχας το περνάμε κατόπιν από μια πάνινη σακούλα ώστε να μην μείνει ούτε ίχνος από τον πολτό του κυδωνιού.κι όταν γίνει αυτό ρίχνουμε σε μια κατσαρόλα(μεγάλη γιατί θα φουσκώνει)τον ζωμό των κυδωνιών μετρώντας τον με κούπες. αι τη ζάχαρη σε αναλογία περίπου 2 προς ένα,δηλαδή για κάθε δύο κούπες ζωμό 1 κούπα ζάχαρη και δυο φύλλα μοσχομολόχας(αμπαρόριζα). και το βράζουμε τόσο όσο να δέσει...Πρέπει να έχει την υφή του ζελέ...Όταν αρχίσει να δένει καλό είναι να δοκιμάζουμε κάθε λίγο (βγάζουμε μισό κουταλάκι σε πιατάκι,σταματάμε το βράσιμο,το κρυώνουμε και βλέπουμε την υφή του.Αν θέλει κι άλλο βράσιμο το βάζουμε στη φωτιά για 1-2 λεπτά και κατόπιν ξανακάνουμε την παραπάνω διαδικασία)..όταν είναι έτοιμο το φυλάμε σε βάζα(καλό είναι να τα αποστειρώσουμε πρώτα)ή-καλύτερα-σε πλατιά σκεύη. το χρώμα του κυμαίνεται από ανοιχτό έως πολύ βαθύ ρουμπινί(ανάλογα με την ώρα βρασμού με την ζάχαρη έλεγε η μητέρα μου).Η γεύση του καταπληκτική,το ίδιο και η αίσθηση που αφήνει στο στόμα...Δοκιμάστε το,αξίζει τον κόπο... ΑΠΟ ΤΟ ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΟ ΜΠΛΟΚ ΤΟ ΗΘΟΣ ΠΟΥ ΧΑΣΑΜΕ

Τετάρτη, 13 Φεβρουαρίου 2013

Μυστικά της γιαγιάς


Έχομε τηγανίσει ψάρια. Για να μη μυρίζει το σπίτι σε ένα μπρίκι βράζομε κανέλλα. Για να μην κολλάνε τα καινούργια σκεύη βράζω πρώτα γάλα. Για να είναι μαλακά τα ρούχα μία κουταλιά σόδα φαγητού. Για να μην γλιστρούν τα παπούτσια κόψτε μία πατάτα και περάστε τα από κάτω. Κρασί κόκκινο αν πέσει στο χαλί ρίξτε ψιλό αλάτι. Για να διατηρηθούν οι πατάτες σκληρές 2-3 μήλα ανάμεσά τους. Τα φρούτα στην φρουτιέρα διατηρούνται αν βάζομε και λεμόνια. Για να καθαριστούν τα παράθυρα, βράζομε σε μία κατσαρόλα με νερό δύο φακελάκια τσάι. Το μπάνιο καθαρίζει με άσπρο ξύδι και οι βρύσες με λεμόνι. Τον μαϊδανό για να διατηρηθεί όλο τον χειμώνα τον βάζομε σε βάζο με ελαιόλαδο. Το λάδι χρησιμοποιείται στις σαλάτες. Το κόκκινο κρασί στα υφάσματα βγαίνει αν τριφτεί ο λεκές πριν από το πλύσιμο με σόδα. Όχι με αλάτι γιατί θα τρυπήσει το ύφασμα ύστερα από μερικά πλυσίματα. Αν στα ρούχα πέσει κόκα – κόλα βγαίνει με ένα πανάκι βουτηγμένο σε οινόπνευμα και αμέσως να πλυθεί. Αν ο νεροχύτης σας έχει άσχημες μυρωδιές ρίχνετε μία φορά τον μήνα βραστό νερό που έχομε βάλει 1 φλιτζάνι του καφέ αλάτι. Το κιτρίνισμα στο ύφασμα από το σίδερο καθαρίζει με ένα πανάκι βουτηγμένο σε οξυζενέ. Ο στόκος από τα ξύλινα έπιπλα βγαίνει με νερό και αμμωνία. Η μούχλα από το σπίτι ή τα ρούχα βγαίνει με χυμό λεμονιού. Η όζα από τα ρούχα βγαίνει με νερό και αμμωνία. Μέσα σε ξινισμένο κρασί προσθέστε ψωμί και αφήστε λίγες μέρες στον ήλιο. Έτσι θα φτιάξετε ξύδι. Αν έχει στεγνώσει το κέικ βουτήξτε σε γάλα και κατόπιν να ζεσταθεί σε μέτριο φούρνο. Αν ξεβάφουν τα ρούχα το ένα αναμεταξύ με το άλλο να το πλύνετε με γάλα. Για ψείρες στα λουλούδια. Σε ένα κιλό ζεστό νερό ρίχνομε ½ μπουκάλι οινόπνευμα και μία χούφτα σαπούνι αρκάδι. Αυτό ύστερα από μέρες γίνεται ζελές. Το επάνω μέρος το πετάμε. Το υπόλοιπο το βάζομε σε ένα μπουκάλι από αζαξ και ψεκάζουμε τα λουλούδια που έχουν ψείρες. Για να καθαρίσουν οι γιακάδες των κουστουμιών βάζομε σε ένα φλιτζάνι του καφέ μία κουταλιά αμμωνία και αφού βουτήξουμε ένα πανί τρίβουμε τον γιακά. Αν στο βάζο έχομε τριαντάφυλλα ή άλλα λουλούδια και βάλομε στο νερό αμμωνία θα αλλάξουν χρώμα. Αν σας πέσει περισσότερο ξύδι στο φαγητό, τοποθετήστε στην κατσαρόλα ένα ολόκληρο άβραστο αυγό για 15’. Για να μη μυρίζουν τα παπούτσια περάστε το εσωτερικό με ένα βαμβάκι βουτηγμένο σε βενζίνη. Για λεκέδες από καφέ ή τσάι βουτήξτε το ύφασμα στο ξύδι και βουρτσίστε το μετά με μία βούρτσα βουτηγμένη σε νερό και αλάτι. Οι μολυβιές από στυλό πάνω σε πλαστικό αφαιρούνται με οινόπνευμα ανακατεμένο με άσπρο ξύδι. Αν θέλετε να κάνετε μία δική σας λάκ, ανακατέψτε τρεις κουταλιές της σούπας ζάχαρη, δύο φλιτζάνια νερό, μισό ποτήρι χυμό λεμονιού και βράστε το μείγμα. Για τα τσιμπήματα από έντομο τρίψτε κρεμμύδι ή πράσο στο δέρμα. Θέλετε να γυαλίσετε το πάτωμα, βάλτε στο νερό λίγη χλωρίνη, τον χυμό από 2 λεμόνια, ενός πορτοκαλιού και λίγο ξύδι. Για να εξουδετερώσετε τις μυρωδιές τις μπογιάς σε ένα φρεσκοβαμμένο δωμάτιο, βάλτε στην μέση του δωματίου ένα πανεράκι με ψίχα ψωμιού ή 1 κρεμμύδι κομμένο. Όταν καπνίζεις και δεν θέλεις να μυρίζουν τα ρούχα βάλτε στην ντουλάπα 1 κουτάκι με γαρύφαλλα. Όταν μυρίζει το τηγάνι ή η κατσαρόλα από ψάρια που μαγειρέψατε βάλτε 4 κουταλιές ξύδι και αφήστε το σκεύος πάνω στη φωτιά μέχρι να εξατμιστεί το ξύδι. Για πιο αφράτους κεφτέδες βάλτε αλεύρι που φουσκώνει μόνο του. Πριν χρησιμοποιήσετε ένα λεμόνι καλό είναι να το βάλετε μέσα σε ζεστό νερό για 5’. Έτσι θα έχετε περισσότερο χυμό. Σε παράθυρο που έχει φουσκώσει και δεν κλείνει περνάμε την βάση με σαπούνι. Επίσης όταν ένα φερμουάρ δεν κλείνει το περνάμε με σαπούνι και γλιστράει. Η σκουριά από τις βρύσες βγαίνει με νερό και λεμόνι. Για να καθαρίσετε το σίδερο με νερό και ξύδι. Αν έχομε ιδρώσει και ο λεκές από τα ρούχα δεν βγαίνει το τρίβομε με νερό και ξύδι. 3 ποτήρια νερό και 1 ξύδι. Η πίσσα όπως ξέρομε βγαίνει μόνο με πετρέλαιο αλλά μυρίζει. Γι’ αυτό βάλτε λίγο λάδι σε ένα πανάκι και τρίψτε την. Θα βγει αμέσως. Για να ξεπαγώσετε κατεψυγμένο ψάρι βάλτε το σε μια λεκάνη με λίγο γάλα και αλάτι. Το γάλα θα πάρει την άσχημη μυρωδιά και θα γίνει σαν φρέσκο. Οι λεκέδες από γράσο στα χέρια και στα ρούχα βγαίνουν με σαμπουάν ή αφρόλουτρο. Για να καθαρίσουμε την τσαγιέρα που έχει μαυρίσει βράζομε δύο πατάτες και με αυτό το νερό την πλένομε. Για να ξηλώσετε ένα παλιό πουλόβερ πρώτα το βουτάμε σε σαπουνάδα. Αν μυρίζουν τα χέρια σκόρδο τρίψτε τα με μαϊδανό – σέλινο. Αν θέλετε να μακρύνετε ένα ρούχο και φαίνεται το σημάδι του στριφώματος το βουρτσίζουμε με λευκό ξύδι και σιδέρωμα με χλιαρό σίδερο. Εάν το σίδερο σκουριάσει αλοίψτε το με αγνό λάδι για 12 ώρες και μετά τρίψτε το με ένα πανί. Για να καθαρίσετε την σκουριά από την μπανιέρα, τρίψτε το σημείο με κόκκινο ξύδι ζεστό. Θέλετε τα σκεύη της κουζίνας να αστράφτουν, ρίξτε 3 κουταλιές της σούπας λευκαντικό ρούχων. Αν τα παλιά σεντόνια ή τραπεζομάντιλα έχουν κιτρινίσει βάλτε τα σε μία λεκάνη με ζεστό νερό και απορρυπαντικό. Εχετε βάλει σε ένα ντουλάπι ψιλοκομμένα τσόφλια αυγών και αφήστε τα όλη τη νύχτα. Για να βγάλετε ένα φελλό από ένα μπουκάλι, αφήστε να τρέξει ζεστό νερό στο μπουκάλι. Ο φελλός θα βγει εύκολα. Για να μην σας μαυρίσει η κατσαρόλα πριν βάλετε το σιρόπι για το γλυκό σας ρίξτε 5 σταγόνες λεμόνι. Για να φύγει ένας λεκές λαδιού από ευαίσθητα υφάσματα, βάλτε μια χαρτοπετσέτα κάτω από τον λεκέ με πολύ ταλκ. Τα φρούτα του καλοκαιριού μπορείτε να τα απολαμβάνετε και τον χειμώνα αν τα διατηρείτε σε βάζα που κλείνουν ερμητικά προσθέτοντας κάποιο οινοπνευματώδες ποτό όπως κονιάκ για τα δαμάσκηνα, λικέρ για τα πορτοκάλια, βότκα για τα αχλάδια. Θέλετε να στενέψετε το φαρδύ σας τζίν. Ρίξτε σε μία λεκάνη νερό με αλάτι και μουσκέψτε το. Για τα κουνούπια βάζουμε σε ένα ποτήρι ξύδι. Πετσετάκια, γιακαδάκια, και οτιδήποτε έχει λεπτή δαντέλα πλένεται με γάλα. Βουτήξτε τα σε χλιαρό νερό διαλύστε μία κουταλιά ζάχαρι. Για να αστράφτει ο ανοξείδωτος νεροχύτης τρίψτε τον με ένα πανάκι βουτηγμένο σε καθαρό οινόπνευμα. Πώς να βγάλετε έναν λεκέ με γράσο: Αλείψτε τον με βούτηρο τον λεκέ και μετά πλύσιμο με πετρέλαιο. Για να διατηρηθούν τα λουλούδια στο βάζο ρίχνομε μέσα αλάτι. Πριν πλύνομε ευαίσθητα πουκάμισα στο πλυντήριο τα βάζομε σε μία μαξιλαροθήκη. Για να μη μουχλιάσει η μαρμελάδα βάλτε την σε γυάλινο βάζο και τοποθετήστε το ανάποδα στο ψυγείο. Αν τα κακτοειδή φυτά κιτρινίζουν ρίξτε στο χώμα λίγη ζάχαρη. Για να μη θαμπώνουν οι φακοί των γυαλιών καθαρίστε τους με ένα λινό πανί βουτηγμένο σε νερό και αμμωνία. Όταν πλένετε το μεταξωτό σας φουλάρι στο τελευταίο νερό ρίξτε λίγες σταγόνες λεμονιού. Όταν βουλώσει το σιφόνι της κουζίνας ρίχνομε βραστό ξύδι. Αν θέλετε να αποξηράνετε λουλούδια κάντε με λάκ μαλλιών. Αν το βερνίκι των νυχιών έχει πήξει βουτήξτε το σε ζεστό νερό. Για να μη ζαχαρώνουν τα γλυκά του κουταλιού που ετοιμάσαμε τα αναποδογυρίζομε για 24 ώρες. Πριν βάλομε στη κατάψυξη μαϊδανό, άνηθο τα πλένομε καλά και τα στεγνώνω με χαρτί κουζίνας και μετά τα βάζομε σε πλαστικές σακούλες. Για να μη πλησιάζουν κατοικίδια ζώα στις γλάστρες ρίξτε κόκκους πιπέρι. Αν θέλετε τα χρυσαφικά σας να λάμπουν σαν καινούργια, βράστε λίγο νερό και προσθέστε δύο κουταλιές της σούπας σόδα φαγητού. Τα βουτάμε για 5 λεπτά ή τα αφήνουμε για 15 λεπτά σε ξύδι. Μη πετάτε τις φλούδες από τις πατάτες. Βάλτε τις να βράσουν μέσα σε ανοξείδωτη κατσαρόλα και το εσωτερικό της θα λάμψει. Αν οι μάλλινες μπλούζες έχουν χάσει το χρώμα βουτήξτε τις σε νερό που έχετε βράσει αγκινάρες. Να είναι χλιαρό. Σας έχει μείνει γιαούρτι που έληξε. Καθαρίστε με αυτό τα ασημικά σας φροντίζοντας μετά να τα ξεπλύνετε καλά. Όταν ασπρίζομε με ασβέστη για να φύγει γρήγορα η βαφή, βάζομε μέσα στον ασβέστη λάδι και αλάτι. Για να μη μυρίζουν οι μασχάλες, σε ένα μπουκάλι οινόπνευμα βάζομε σόδα φαγητού. Ανακινήστε και με ένα βαμβάκι βάζετε καθημερινά. Μπορείτε να αρωματίσετε με φυσικό τρόπο την ντουλάπα σας βάζοντας σε ένα μικρό σακουλάκι φλούδες πορτοκάλι ή γαρύφαλλο. Για να γυαλίζουν οι βρύσες καλύψτε τις με αλεύρι και στην συνέχεια τρίψτε τις με μάλλινο πανί. Όταν το μπρίκι είναι μαυρισμένο, βάζομε ξύδι και απορυπαντικό για τα πιάτα να βράσει. Το τζάμι του ωρολογίου αν έχει γρατσουνιές το τρίβομε με στάχτη τσιγάρου. Λεκέδες από πίσσα στο δέρμα εξαφανίζονται τρίβοντας με λάδι. Ο λεκέδες από αίμα φεύγουν αν τους τρίψετε με αλεύρι και αλάτι. Γεμίσατε πίσσα, βάλτε πάνω λάδι, αφήστε για λίγο και τρίψτε το με απορρυπαντικό. Για να βγάλετε τη σκουριά από το ψαλίδι, τρίψτε το με ένα κρεμμύδι κομμένο. Η δυσάρεστη μυρωδιά των αυγών από τα σκεύη φεύγει αν τα τρίψετε με ελληνικό καφέ. Θέλετε να καθαρίσετε τα μάρμαρα. Τρίψτε τα με ψιλό αλάτι. Οι λεκέδες από σκουριά φεύγουν με ζεστό χυμό λεμονιού και αλάτι στον ήλιο. Μη πετάτε τα χαλασμένα ή τις φλούδες από κάστανα είναι λίπασμα για τα λουλούδια. Για να μην ραγίζουν τα βρασμένα αυγά βάζουμε στο νερό που βράζουν 1 κουταλάκι αλάτι. Όταν πλένομε το μαρούλι στο νερό βάζομε ξύδι για να πέσουν τα παράσιτα. Όταν πλένομε τα χόρτα, τσουκνίδες, σπανάκι, ραδίκια ρίχνομε στο νερό αλάτι για να κατακαθίσει το χώμα. Από τα βότανα και τα φυτικά προϊόντα μπορούμε να αντλήσουμε πολύτιμα στοιχεία για να αντιμετωπίσουμε διάφορες ασθένειες. Σε όλα τα χωριά και στις πόλεις στην αρχαιότητα χρησιμοποιούσαν λαχανικά και διάφορες ρίζες αγριολούλουδων για να έχουν κάποια ισορροπία του οργανισμού των. Η γη στην αρχαιότητα τόσο της Μακεδονίας όσο και ολοκλήρου της Ελλάδος πρόσφερε πάμπολες χιλιάδες είδη φυτών και βοτάνων που σήμερα μας δίνουν πληροφορίες για να εξασφαλίσουμε καλή υγεία. Ήξευραν ποιες τροφές να καταναλώνουν και ποιες να τις αποφεύγουν, οι γιαγιάδες μας γνώριζαν από τους προγόνους και το μετέδιδαν σε μας ότι δεν πρέπει να λείπει από το τραπέζι η τσουκνίδα, το μάρανθο, η λάπαθα, το σκόρδο, η γλιστρίδα και άλλα. Οι πρώτες βοήθειες συνιστούσαν για τον πονόδοντο, στην οπή που πονούσε, ρακί, αλάτι, πιπέρι καυτερό χωριστά ή όλα μαζί. Για τον πονόδοντο έβαζαν βρασμένα φύλλα τριανταφυλλιάς ή μητρικό γάλα. Για το πρήξιμο, έβαζαν ζυμάρι ζυμωμένο με γάλα ή βούτυρο Όταν πονούσε το αυτί, έσταζαν λάδι από καντήλα αναμμένη ή έβραζαν πάχος κότας και έσταζαν το ζουμί. Για την δυσκοιλιότητα, έδιναν στον άρρωστο το πρώτο νερό που έπαιρναν από το βράσιμο των φασολιών. Για την δυσκοιλιότητα, έδιναν στον άρρωστο αχλάδια ξηρά, τσάι, καφέ βραστό ή σκέτο, ή και με λίγο λεμόνι. Για το τσίμπημα της μέλισσας, έτριβαν το σημείο με γάλα μοσχαριού, έβαζαν πάνω λάσπη και γιαούρτι και το τύλιγαν. Για σπυριά που είχαν πύο, έβαζαν φύλλα χλωρά από λάπατα, μολόχα και λαχανίδα ή κατάπλασμα από καλαμποκάλευρο ζυμωμένο με γιαούρτι. Για τον πυρετό, χρησιμοποιούσαν πατάτες, τις έκοβαν φέτες, έβαζαν λίγο αλάτι, το αλάτι κρύωνε τις πατάτες και με λίγο ξύδι δρόσιζε το μέτωπο. Επίσης για τον πυρετό, κοπάνιζαν σκόρδα, τα ανακάτευαν με ξινόγαλο και άλειφαν με το μείγμα όλο το σώμα του ασθενή. Τον σκέπαζαν καλά και ίδρωνε οπότε τον έλουζαν και τον έβαζαν να ξαπλώσει. Επίσης τα λάπατα, χρησίμευαν ως κατάπλασμα για τον πυρετό. Καπνός, ψιλόκοβαν τα φύλλα και τα χρησιμοποιούσαν ως αιμοστατικό και αντισηπτικό στα τραύματα. Λάχανο. Το λάχανο στην αρμιά, έκανε καλό σε ζεμάτισμα. Γλυκάνισο. Χαλαρωτικό για την δυσπεψία και το φούσκωμα. Βασιλικός. Αφέψημα αντισηπτικό και τονωτικό. Φύλλα αγκινάρας. Κατάλληλα για τις διαταραχές της πέψης. Γαϊδουράγκαθο. Για τα προβλήματα στο συκότι. Δεντρολίβανο. Κατά της εξάντλησης, της αδυναμίας, της κατάθλιψης και καρδιοτονωτικό. Κατά της χολής. Δυόσμος. Ένα φλιτζάνι ζεστό νερό, τοποθετούμε μια κουταλιά ή δύο δυόσμο ξηραμένο ή και νωπό. Ανακουφίζει από τους κοιλόπονους και την δυσπεψία. Ρίγανη. Ηρεμιστικό για το στομάχι, τονωτικό για τον βήχα. Θυμάρι. Κατά της βρογχίτιδας και του κρυολογήματος. Μαλακώνει τους βρόγχους. Μολόχα. Κατά της δυσκοιλιότητας, μαλακτικό, καταπραΰνει τον βήχα, πλούσια σε βιταμίνη C. Λεβάντα. Κατά της νευρικής εξάντλησης, πονοκεφάλου. Τριαντάφυλλο. Τονωτικό των νεφρών, κατάλληλο για την δυσλειτουργία του συκωτιού. Χαμομήλι. Ηρεμιστικό, αντιφλεγμονώδες, γαργάρες για τον λάρυγγα, κομπρέσες στα μάτια όταν πονούν. Μάρανθο. Κατάλληλο για το κρυολόγημα και τα προβλήματα στο αναπνευστικό. Μέντα. Κατάλληλο για τους ερεθισμούς στο έντερο. Τρώγε γλιστρίδα για να προστατευθείς από όλες τις ασθένειες του έτους έλεγε ο Πλίνιος ενώ ο Ιπποκράτης ισχυριζόταν ότι «η τροφή σου είναι το φάρμακό σου». Για βήχα. 7 φύλλα δάφνης, 7 κουταλιές φαγητού ζάχαρη, 2 ποτήρια τσαγιού νερό. Βράζει να μείνει το μισό. Όταν κρυώσει το στραγγίζομε και πίνομε 4 φορές την ημέρα από μία κουταλιά. Τελευταία κουταλιά όταν κοιμηθούμε. Καμφορά. Για σπυριά. Τοποθετούμε 3 μπακετάκια καμφοράς σε ένα μπουκάλι με ρακί, λίγο μαυροπίπερο. Αλοίφεις τα σπυριά. Για νεφρά. 1 ποτήρι ούζου ελαιόλαδο νηστικός παίρνεις πρωί-βράδυ. Για αποστήματα. Κατάλληλο ένα μίγμα από αλεύρι, ξύδι και λάδι. Αθροιτικά. Κατάλληλο το αφέψημα φτέρης. Κατάγματα. Χρησιμοποιούσαν λιναρόσπορο. Κρυολογήματα. Καυτές βεντούζες, μια κόλλα μπέ την τρυπούσαν με μία βελόνα, την άλειφαν με πετρέλαιο και την τοποθετούσαν στο στήθος. Σπαθόχορτο. Κίτρινο λουλούδι. Κατάλληλο για πληγές. Το βουτάνε 40 ημέρες στο λάδι, επιθέτουν μετά στις πληγές. Αποσπάσματα από το βιβλίο Παραδοσιακά Γιατροσόφια και Πρακτικές Συμβουλές.

Κυριακή, 10 Φεβρουαρίου 2013

ΓΛΥΚΟ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ


3 κιλα πορτοκαλια για γλυκο χοντροφλουδα,3 κιλα ζαχαρη,6 ποτηρια νερο,1 βαζακι μικρο γλυκοζη,1 κουταλακι ξυνο σε σκονη.
ΕΚΤΕΛΕΣΗ Ξυνεις τα πορτοκαλια στον τριφτη στο ψιλο να φυγει ολο το εξωτερικο του που πικριζει.Να προτιμησεις οχι και πολυ μεγαλα πορτοκαλια για να μην κουραστει το χερι σου στο τριψιμο.Τα πλενω μετα καλα και τα βαζω να βρασουν σε μια κατσαρολα να σκεπαστουν με νερο.Οταν αρχιζει και βραζει μετα απο λιγο το πεταω ολο το νερο και τα ξεπλενω.Ξαναγεμιζω με νερο και κανω την ιδια διαδικασια συνολικα 3 φορες για να ξεπικρισουν.θα δοκιμαζεις με ενα πιρουνι να δεις εως το τελευταιο βρασιμο να εχει μαλακωσει πολυ το πορτοκαλι.Κατοπιν αφου κρυωσουν τα βαζω σε ενα ταψι και αρχιζω να τα κοβω σε κομματια σε 4 η 8 αναλλογα ποσο μεγαλα τα θελεις και αναλλογα στο πορτοκαλι.με ενα ψαλιδι κοβω την ψιχα του αλλα αφηνω να εχει και ψιχα να μην ειναι σκετη φλουδα.ειναι πιο νοστιμο ετσι.Αφου τα κοψω ολα τα ξεπλενω καλα να φυγουν τριμματα για να μην φαινονται στο σιροπι.Τα στραγγιζω καλα ενα ενα με το χερι να φυγουν ολα τα υγρα.Βραζω το νερο με τη ζαχαρη για λιγο μετα ριχνω τα πορτοκαλια να δεσει το σιροπι.Οταν αρχισει να δενει ριχνω τη γλυκοζη και το ξινο.αν χρειαστει ξαφριζω.το σιροπι θα καταλαβεις οτι εδεσε αν ριξεις με το κουταλακι επανω στο νυχι σου και στεκεται σαν δακρυ που δεν τσουλαει ειναι ετοιμο.Δεν ειναι δυσκολο μην το φοβηθεις επειδη γραφω πολλα,ειπα να τα πω αναλυτικα.Πετυχημενη συνταγη χρονια τωρα και πολυ νοστιμη ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ! Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΕΙΝΑΙ ΤΗΣ ΚΑΛΗΣ ΜΟΥ ΦΙΛΗΣ ΑΛΕΞΑΝΤΡΑΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΝΑΡΤΗΣΑ ΑΚΡΙΒΩΣ ΟΠΩΣ ΜΟΥ ΤΗΝ ΕΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΑΠΟ ΚΑΡΔΙΑΣ!

Παρασκευή, 8 Φεβρουαρίου 2013

ΤΣΑΙ 8 ΑΓΝΩΣΤΕΣ ΧΡΗΣΕΙΣ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ


Το τσάι δεν είναι μόνο ικανός λιποδιαλύτης για τον οργανισμό, περιέχοντας, όπως απέδειξαν Ιάπωνες επιστήμονες, ουσίες που εμποδίζουν τη συσσώρευση λίπους στο σώμα. Το πολύτιμο ρόφημα (πράσινο και μαύρο) μπορεί να αφαιρέσει αποτελεσματικά λίπη και βρωμιά από τζάμια, πατώματα, πλακάκια, χαλιά και οικιακές συσκευές. Στεγνό δε, αρωματίζει ντουλάπια και συρτάρια. Μην πετάς πια τα χρησιμοποιημένα σακουλάκια από το τσάι: Βούτηξέ τα σε βραστό νερό και χρησιμοποίησε το διάλυμα (αφού κρυώσει) για να σφουγγαρίσεις, να καθαρίσεις, να απολυμάνεις και να ψεκάσεις, γλυτώνοντας από κλασσικές δραστικές χημικές ουσίες και χρήματα. Καλό θα είναι βέβαια, πριν εντάξεις το θαυματουργό υγρό στο οπλοστάσιο του νοικοκυριού σου, να δοκιμάσεις προληπτικά μια μικρή ποσότητα σε κάθε επιφάνεια που σκοπεύεις να καθαρίσεις. Ιδού 8 οικιακές χρήσεις του τσαγιού αναλυτικά: • Για να λάμψουν τα ξύλινα πατώματα και τα δάπεδα τύπου linoleum: Οι τανίνες που περιέχει το μαύρο τσάι μπορούν να αναδείξουν τα πλούσια χρώματα του ξύλου και να φρεσκάρουν το linoleum.Αφού καθαρίσεις το πάτωμα όπως συνήθως, σφουγγάρισε χρησιμοποιώντας διάλυμα τσαγιού σε νερό (βάζεις για μερικά λεπτά 3-4 φακελάκια τσαγιού σε ένα λίτρο βραστό νερό, τα αφαιρείς και περιμένεις να κρυώσει) και άφησέ το να στεγνώσει. • Για τζάμια αστραφτερά (και καθρέφτες επίσης): Γέμισε έναν ψεκαστήρα με τσάι, πάρε ένα μαλακό πανί και κάνε επίθεση καθαριότητας στις γυάλινες επιφάνειες. • Για να γυαλίσουν τα έπιπλα: Φύλαξε το τσάι που κρύωσε στην τσαγιέρα και γυάλισε με αυτό έπιπλα και πίνακες, βουτώντας το ξεσκονόπανο στο υγρό. Ειδικά τα άβαφα ξύλινα έπιπλα ξανανιώνουν, αρκεί μετά να τα σκουπίσεις καλά για να μην κάνουν λεκέδες. • Για να εξολοθρεύσεις τα ακάρεα της σκόνης στα σκούρα χαλιά: Αντί να το πιεις, άφησε το τσάι να κρυώσει και δοκίμασε να ψεκάσεις με αυτό μια μικρή γωνία του χαλιού. Αν δεν λεκιάσει, μπορείς να ψεκάσεις όλο το χαλί (ή να το περάσεις με ένα σφιχτό σφουγγάρι βουτηγμένο στο τσάι). • Για να βγάλεις τη σκουριά από μεταλλικά εργαλεία: Ετοίμασε μαύρο τσάι στην τσαγιέρα, άφησέ το να κρυώσει, ρίξε το σε μια λεκάνη και βύθισε μέσα τα σκουριασμένα εργαλεία. Άφησέ τα στο υγρό για περίπου μια ώρα και σκούπισέ τα με ένα πανί. • Για να καθαρίσεις τα πλακάκια και τους πάγκους της κουζίνας: Βούτηξε ένα καθαρό πανί ή χαρτί κουζίνας σε ρόφημα πράσινου τσαγιού (αφού κρυώσει) και πράξε τα δέοντα, όπως ακριβώς θα έκανες και με ένα κοινό καθαριστικό. • Για να καθαρίσεις το εσωτερικό του ψυγείου: Βρέξε ένα καθαρό πανί με πράσινο τσάι και εφόρμησε στα άδυτα του ψυγείου σου. • Για να αρωματίσεις τις ντουλάπες: Βάλε στα συρτάρια της ντουλάπας σου αχρησιμοποίητα φακελάκια με το αρωματικό τσάι που σου αρέσει (π.χ. περγαμόντο, γιασεμί, κανέλλα) για να πάρουν μια φρέσκια, ευχάριστη μυρωδιά. Εναλλακτικά, φτιάξε σακουλάκια από τούλι και γέμισέ τα με διάφορες ποικιλίες τσαγιού.

Πέμπτη, 7 Φεβρουαρίου 2013

Η ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΣΥΜΒΟΥΛΗ ΔΙΑ ΜΑΚΡΟΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟΘΗΚΕΥΣΗ ΑΛΕΥΡΟΥ ΣΙΤΟΥ


.''ΛΑΒΕΤΕ ΕΝΑ ΤΕΝΕΚΕ 20 ΚΙΛΩΝ,ΕΙΣ ΤΟΥΣ ΟΠΟΙΟΥΣ ΕΝΑΠΟΘΕΤΟΥΝ ΤΥΡΙ,ΕΧΩΝ ΤΟ ΚΥΚΛΙΚΟ ΠΩΜΑ!ΠΑΡΕΤΕ ΦΡΕΣΚΟ ΑΛΕΥΡΟ ΠΛΗΡΩΝΟΝΤΑΣ ΤΟ ΕΩΣ ΕΠΑΝΩ,ΠΙΕΖΟΝΤΑΣ ΤΟ ΟΣΟ ΤΟ ΔΥΝΑΤΟΝ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΔΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΥΦΙΣΤΑΝΤΑΙ ΚΕΝΑ ΑΕΡΟΣ!ΕΙΣ ΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ ΒΑΛΕΤΕ ΟΛΙΓΟΝ ΞΗΡΟ ΒΑΣΙΛΙΚΟ ΚΑΙ ΣΦΡΑΓΙΣΕΤΕ ΤΟ ΠΩΜΑ!ΚΟΛΛΗΣΘΕ ΟΛΟΓΥΡΩΣ ΤΟ ΠΩΜΑ ΔΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΕΙΣΕΡΧΕΤΑΙ ΑΕΡΑΣ!ΕΠΑΛΕΙΨΕΤΕ ΤΟ ΤΕΝΕΚΕ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΣ ΜΕ ΕΛΑΙΟ ΔΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΔΙΑΒΡΩΘΕΙ ΚΑΙ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΕΤΕ ΤΟΝ ΕΙΣ ΤΗΝ ΘΕΣΙΝ ΤΟΥ!ΚΑΘ' ΑΥΤΟΝ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΤΟ ΑΛΕΥΡΟ ΔΥΝΑΤΑΙ ΝΑ ΔΙΑΤΗΡΗΘΕΙ ΑΝΩ ΤΗΣ ΔΕΚΑΕΤΙΑΣ!ΕΧΕΙ ΔΟΚΙΜΑΣΘΕΙ ΠΡΟΣΩΠΙΚΩΣ!''! Η ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΣΥΜΒΟΥΛΗ ΔΙΑ ΜΑΚΡΟΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟΘΗΚΕΥΣΗ ΑΛΕΥΡΟΥ ΣΙΤΟΥ ΕΚ ΤΟΥ ΑΞΙΟΜΑΚΑΡΙΣΤΟΥ ΑΓΙΟΡΕΙΤΟΥ ΜΟΝΑΧΟΥ ΠΑΤΗΡ ΣΤΕΦΑΝΟΥ ΣΕΡΒΟΥ ΚΑΡΟΥΛΙΩΤΟΥ

Τετάρτη, 6 Φεβρουαρίου 2013

ΛΙΚΕΡ ΠΕΡΓΑΜΟΝΤΟ


10 περγαμόντα 1 λίτρο καθαρό οινόπνευμα ποτοποιίας ή βότκα 500 γραμμ. ζάχαρη 500 γραμμ. νερό
Πλένουμε καλά τα φρούτα. Τα στεγνώνουμε µε καθαρή πετσέτα. Με το εργαλείο που ξεφλουδίζουμε τα καρότα ή µε κοφτερό μαχαιράκι αφαιρούμε προσεκτικά την κίτρινη φλούδα (όσο πιο λεπτή μπορούμε). Τοποθετούμε τις φλούδες σε βάζο. Περιχύνουμε µε το αλκοόλ. Το αφήνουμε για µία εβδομάδα σφραγισμένο. Διαλύουμε τη ζάχαρη µε το νερό σε κατσαρόλα. Μόλις πάρει βράση το αποσύρουμε από τη φωτιά. Το αφήνουμε να κρυώσει. Αφαιρούμε τις φλούδες από το αλκοόλ. Προσθέτουμε στο αλκοόλ το ελαφρύ σιρόπι. Ανακατεύουμε. Το σουρώνουμε σε τουλπάνι και το μοιράζουμε σε γυάλινα μπουκάλια. Το λικέρ σερβίρεται κρύο.

ΠΕΡΓΑΜΟΝΤΟ ΓΛΥΚΟ ΤΟΥ ΚΟΥΤΑΛΙΟΥ


ΠΕΡΓΑΜΟΝΤΟ ΤΟ ΠΟΙΟ ΑΡΧΟΝΤΙΚΟ ΓΛΥΚΟ ΣΤΟ ΤΡΑΠΕΖΙ ΜΑΣ! 8 περγαμόντα μεγάλα ή περίπου 1800γρ περγαμόντα 1 κιλό ζάχαρη 3 κούπες νερό χυμό από 1 λεμόνι (μισό βαζάκι γλυκόζη αν θέλουμε) 1. Παίρνουμε τα περγαμόντα και αφού τα πλύνουμε καλά τα ξύνουμε γύρω γύρω με έναν τρίφτη ψιλό. Εγώ, για να μην χάσουν το χρώμα τους πολύ, τα έξυσα με ενα λεπτό τυριού (και επειδή έτσι θα έμενε πιο πολύ από τη φλούδα τα πέρασα μια φορά επιπλέον από νερό για ξεπίκρισμα). Μπορούμε όμως να τα ξύσουμε με έναν κανονικό ψιλό τρίφτη που καθαριζουμε τα καροτα 2. Κόβουμε λίγο στο πάνω και κάτω μέρος τη φλούδα σαν καπάκι όσο χρειάζεται ώστε να είναι καθαρή η φλούδα 3. Χαράζουμε κυκλικά στο στρόγγυλο λευκό τμήμα ώστε να αφαιρεθεί πιο εύκολα ατόφια η φλούδα. 4. Χαράζουμε επίσης με ένα μαχαιράκι το φρούτο γύρω-γύρω όπως θα καθαρίζαμε ένα πορτοκάλι κάθετα σε πέντε κομάτια (4 αν είναι μικρό το περγαμόντο). Μπορούμε να κόψουμε και λοξά ώστε τα κομάτια που θα βγουν να είναι τραπέζια -να έχουν την πάνω πλευρά μικρότερη από την κάτω) 5. Τα τυλίγουμε σε ρολάκια και στηρίζουμε με οδοντογλυφίδες. Αν τα κόψαμε σαν τραπέζια ή σαν τρίγωνα, ξεκινάμε τυλίγοντας από την μεγάλη πλευρά και στερεώνουμε την μικρή με οδοντογλ. και μοιάζει σαν "κρουασάν". Μπορούμε να τα τυλίξουμε αφού τα βράσουμε μια φορά. Καθώς τα τυλίγουμε τα ρίχνουμε σε μια λεκάνη με κρύο νερό.
6. Βάζουμε (ή έχουμε βάλει από πριν) μια κατσαρόλα με νερό να βράζει και μόλις βράσει ρίχνουμε τα περγαμόντα μέσα να βράζουν 20 λεπτά. Αυτά επιπλέουν στο νερό και καλά είναι να βάλουμε ένα πιάτο ανάποδα ώστε να είναι όλα μέσα στο νερό. Τα βγάζουμε με μια τρυπητή κουτάλα και τα βάζουμε σε άλλη κατσαρόλα σε νερό που βράζει και τα αφήνουμε να βράσουν άλλα 15 λεπτά. Το νερό πάλι κιτρινίζει. Τα βγάζουμε από εκεί με την τρυπητή κουτάλα και τα βάζουμε σε μια κατσαρόλα με χλιαρό νερό και τα αφήνουμε για την άλλη μέρα. Το κιτρινισμένο νερό που έβραζαν το πετάμε. (Αν δεν έχουμε ξύσει βαθιά τη φλούδα επαναλαμβάνουμε άλλη μια φορά το βράσιμο σε καθαρό νερό για 25 λεπτά) 7. Την άλλη μέρα αφαιρούμε τις οδοντογλυφίδες από τα περγαμόντα Ετοιμάζουμε σε μια κατσαρόλα τη ζάχαρη και το νερό της συνταγής και αφήνουμε να βράσουν. Μετά από 10 λεπτά βάζουμε μέσα το χυμό ενός λεμονιού (αν θέλουμε τη γλυκόζη για να είναι πιο γυαλιστερό το γλυκό) και τα περγαμόντα και αφήνουμε να βράσουν καλά 30 λεπτά να βγάλουν αφρό. 8. Τον ξαφρίζουμε με μια κουτάλα. Δεν πρέπει να μείνει αφρός μέσα για αισθητικούς λόγους και για να μην ζαχαρώσει εύκολα. recipe image 9. Το γλυκό αρχίζει να "δένει" και αυτό το βλέπουμε από το σιρόπι που στάζει από ένα κουταλάκι σταγόνα σταγόνα.
10. Κλείνουμε το μάτι της κουζίνας και αφήνουμε κανα 2ωρο να τραβήξει και να βγουν όλα τα υγρά (νερό από τα πρώτα βρασίματα). Μετά το βάζουμε να βράσει 15 λεπτά ακόμα, αν αφρίσει ξαναμαζεύουμε τον αφρό και το αφήνουμε να κρυώσει. Το βάζουμε σε βαζάκια. Λίγα μυστικά ακόμα Η συνταγή μπορεί να γίνει σε μια μέρα, αλλά θα είστε όλη μέρα πάνω από μια κατσαρόλα...
εγω το εφτιαξα και εγινε φανταστικο! καλη επιτυχια!

Δευτέρα, 4 Φεβρουαρίου 2013

ζεστό κακάο ή ζεστή σοκολάτα;


αν υπήρχε ένας διαγωνισμός για το πιο παρήγορο και πιό ισχυρότερο ρόφημα στον κόσμο αυτό σίγουρα θα ήταν το ζεστό κακάο... - το ζεστό κακάο μας ζεσταίνει το χειμώνα!!! - εξωθεί τη νοσταλγική μας ονειροπόληση!!! - μας προσφέρει τρεις φορές περισσότερα αντιοξειδωτικά από ότι το πράσινο τσάι!!! - βοηθά στη μείωση της αρτηριακής πίεσης!!! - βελτιώνει την υγεία της καρδιάς!!!- μας βοηθήσει να σκεφτόμαστε καλύτερα!!! καθώς τα φλαβονοειδή του αυξάνουν τη ροή του αίματος και του οξυγόνου στον εγκέφαλο - για τα μεγάλα άτομα η άνοια προκαλείται και από μειωμένη ροή του αίματος προς τον εγκέφαλο έτσι οι ερευνητές πιστεύουν ότι θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί και με κακάο - το ζεστό κακάο - λοιπόν - είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους για να χαρίσουμε στον οργανισμό μας ένα πλήθος αντιοξειδωτικών αλλά αν δεν είμαστε προσεχτικοί στην παρασκευή του ροφήματός μας τα οφέλη των θρεπτικών συστατικών του θα εξαφανιστούν... θα υπάρξει αντιστροφή και θα έχουμε ένα πλήθος αρνητικών συνεπειών από την πάρα πολλή ζάχαρη το πολύ γάλα και τα πολλά λίπη.... με την παρασκευή ενός ζεστού ροφήματος κακάο πρέπει να είμαστε πολύ προσεχτικοί διότι πολλές φορές το πραγματικό κακάο κρύβεται κάπου ανάμεσα σε ένα συνονθύλευμα ανησυχητικών και επικίνδυνων συστατικών όπως - τα υδρογονωμένα έλαια - η ζελατίνη - οι τεχνητές γεύσεις - το φωσφορικό νάτριο και πολλά άλλα που καμία σχέση δεν έχουν με ένα αυθεντικό ρόφημα κακάο και το βασικότερο: άλλο το ρόφημα κακάο και άλλο το ρόφημα σοκολάτας είναι σημαντικό να γνωρίζουμε και να ξεχωρίζουμε τις διαφορές των δυό αυτών ροφημάτων έτσι το ζεστό ρόφημα κακάο γίνεται με διάλυση σκόνης κακάο σε ζεστό νερό ενώ το ζεστό ρόφημα σοκολάτας γίνεται με το λιώσιμο ενός κομματιού σοκολάτας σε ζεστό νερό... το ρόφημα της ζεστής σοκολάτας δίνει μια πιο πλούσια υφή από ότι το ζεστό κακάο αλλά η σοκολάτα περιέχει - πολύ λίπος - πολλές γλυκαντικές ουσίες όπως ζάχαρη και - διάφορα άλλα συστατικά όχι κατάλληλα για τον οργανισμό μας ενώ το κακάο σε σκόνη δεν έχει όλα αυτά και σε μας έγκειται το πως θα ετοιμάσουμε το ρόφημά μας ώστε να πάρουμε όλα τα υγιεινά θρεπτικά συστατικά που μας προσφέρει...